Hürriyet Gazetesi - 25 Haziran 2011 RöportajıŞarkılarımlardaki kadar mutsuz değilim
Emre Aydın (30), rock�ın depresif ve hüzünlü prensi olarak tanınıyor. Aslında gayet neşeli ve pozitif. Şu sıra sonbaharda çıkaracağı albümün koşturmacası sürüyor, bir İngilizce albüm de gelecek. Feridun Düzağaç�'ın albümünde söylediği �"Dipteyim Sondayım Depresyondayım"� şarkısını kliplendirdi. Balkan Müzik Ödülü�nü kazandı. Bu arada kendi tişört markasını yarattı. Yarın M1 MerkezKartal Alışveriş Merkezi�nde vereceği konsere tam gaz hazırlanıyor.2008�de MTV tarafından Avrupa�nın En İyi Sanatçısı seçildiniz. Bu sene de Balkan Müzik Ödülleri�nde �Hoşçakal�la yılın şarkısını ödülünü aldınız. Sırrınız ne?- Aslında bir formülü yok. Her şey iyi bir şarkı, müzik, düzenleme ve albümle başlıyor. Sonra bu insanlara ulaştırılıyor. Ürün iyiyse ve tüketiciye doğru aktarılıyorsa da herkese ulaşıyor.
Peki dış görünüş bu başarının neresinde? Kadınlar size yakışıklı popçu muamelesi yapıyor.- Tabii ki sadece kulağa hitap etmiyorsunuz. Klip çekiyorsunuz, insanlar sizi en azından görsel olarak rahatsız edici bulmamalı. Ama imaj meselesiyle başından beri hiç uğraşmadım. Üstüme başıma bile dikkat etmezdim. Albümlerle birlikte façamı biraz düzelttiler!
Peki kadınların sizi beğenme durumu albümle mi başladı?- Lisede de sürekli müzik grupları kurup şarkı yapmaya çalışırdım yani o taraklarda bezim yok. Önemli olan şarkılarımın dinlenilmesi.
30 yaşına girdiniz. Hayatınızda bir şeyler değişti mi?- Valla henüz bir değişim algılayamadım. Aynaya bakınca işleri yetiştirmesi gereken bir adam görüyorum. Saç tıraşım geldiyse onu yetiştirmem gerektiğini de. Hayatın neresinde olduğunu sorgulayan, ona göre kararlar alan biri değilim.
O zaman rock starlardan farklı bir yaşamınız var?- Bahsettiğin rock star anlayışı 1980�lerde dünya müzik piyasasının empoze ettiği bir şey. Çoğunluğu gerçek olmayan, başarılı pazarlama stratejilerinden biriydi. Aktifseniz ve işleriniz varsa öyle yaşamanız gerçekten mümkün değil.
Popüler olmaya karşı mısınız?- Yok canım. Koca insanlar albüm yapıp, popülerliğe karşıyız diyor. Kendi aralarında bir fikir birliği oluşturmuşlar. Eğer böyle düşünürseniz evinizde söylersiniz. Bir albüm yapmışsanız o popüler kültürün parçasısınız. Kimi kandırıyorsunuz?
ŞARKILARIN YÜZDE 10�U GERÇEKSize oturtulan mutsuz adam algısı sohbet edince dağılıyor...- Ortalama müzik dinleyicisinin yarattığı sosyolojik bir algı bu. Bir şarkının ya da kitabın yazarının sadece yaşadıklarını yazdığını düşünecek kadar geniş bir kitle varsa, böyle bir algı oluyor. Ne ben şarkılardaki kadar mutsuz bir adamım, ne de sürekli mutlu şarkı yazan insanlar çok mutlu. Bu bir stil. Bazı şeylerden daha kolay beslenirsiniz. Hüzünlü bir hikaye yaratmak, mutlu bir şey yazmaktan daha tatmin edici ve iyi yaptığım bir şey.
Peki şarkılarınızda ne kadar siz varsınız?- Hiçbir şarkı yüzde yüz gerçek olamaz. En gerçekçi şarkıda bile gerçeklik payı yüzde 10�dur. En önemlisi dinleyicinin şarkıyı bir şeyle ilişkilendirmesi. Yazarken senaryo gibi bir tema belirlersiniz.
Karşılarında şarkı sözlerindeki gibi bir adam bekleyenlerde hayal kırıklığı oluyor mu?- Olmadı ama olsa da burada söylemem...
Yalnız adam gibi algılanıyorsunuz. Çok arkadaşınız var mı?- O ilk albümden gelen bir algı. Ama bence asıl çok arkadaşı olanlar daha yalnız. İki-üç yakın dostum var, onlarla da birlikte çalışıyoruz.
�Acıların çocuğu� benzetmesi rahatsızlık veriyor mu?- Bu lafım sana değil ama bir şey rahatsız ediyor. Bir internet kullanıcısı foruma bunu yazmış. Bir programda koca bir gazeteci bunu sordu. Gazetecilik Ekşi Sözlük�ten soru hazırlamaya geldiyse acıyorum.
Karşınızdaki belki size söz hakkı vermek istedi...- Bu dediğin işi kılıfına uydurma. Örneğin seninle bir sürü şey hakkında konuşuyoruz. Ama çoğu gazeteci internette gördüklerini arka arkaya soruyor. Bu da rahatsız ediyor.
PROTEST TAVRI KEYİFLİ BULMUYORUMŞarkılarınızı aşk dışında siyaset ve gündemdeki olaylar ne kadar besliyor?- Protest tavrı müzikte keyifli bulmuyorum. Siyasi içerikli şarkıları da çok nadir beğeniyorum. Politika zaten yeteri kadar insanları meşgul ediyor ve enerji istiyor. Müzikse insanların kendilerine ayırdıkları özel bir zaman.
�Hayat felsefeye müsaade etmez� demişsiniz. Hayat mottonuz var mıdır?- Yok. Bu tip konularla ilgili atıp tutacak biri değilim. �Ne işi yapıyorsan yap, o işi iyi yap� hoşuma gider.
Şarkı söylemeseydiniz ne yapardınız?- Herhalde okuduğum okulla alakalı, finans veya bankacılık mesela. Hayvanlarla ilgili de bir şeyler yapabilirdim. Çocukları seviyorum anaokulu öğretmeni de olabilirdim.
Neden iktisat okudunuz?- Sırf okumak için... İstanbul�u kazanıp albüm yapmak için sınava girdim. Bir sürü İstanbul tercihi yaptım. Açıkta kalmamak için bir tane İzmir iktisat yazdım ve 14. tercihimi kazandım. Şimdi çalıştığım arkadaşlarımla da burada tanıştım.
İktisatın müziğe etkisi oldu mu?- Pazarlama bölümünü besledi.
CANLI BAĞLANTILI KONSERLERYarın Meydan Ümraniye, Meydan Merter, M1 Merkez Kartal, M1 Merkez Adana, M1 Merkez Konya ve Real İzmit AVM�lerde konserler var ve bütün bu merkezler canlı yayınla birbirine bağlanacak. Her sanatçı hit parçalarını dev ekranlardan canlı söyleyecek. Etkinlik kapsamında Işın Karaca, Keremcem, Emre Aydın, Murat Boz, Mustafa Ceceli ve Murat Dalkılıç sahne alacak. Emre Aydın ise M1 Merkez Kartal AVM�de olacak.ARA KABLO ALIRKEN YAKALANDIKAşk sözleri yazan adam aşkta nasıl?- Çok zor sorular bunlar. Güzel bir ilişkim var. Sekiz aydır oyuncu Mine Tugay'�layız. Bir alışveriş merkezinde ara kablo almaya gittiğimizde fotoğrafımızı çektiler ve ilişkimiz duyuldu (gülüyor).
Son konuşmamızda hayatınızda kimse yoktu ve �aptal aşık olurum� demiştiniz.- Kaydı dinlemem lazım (Gülüyor)... Kimsenin aşkta nasıl olduğuna verebileceği bir cevap olacağını düşünmüyorum. Sürekli şöyleyim böyleyim demek, röportajlar için hazırlanır.
KENDİ TİŞÖRTLERİNİ YAPTIBir de tişört projeniz var. Modelleri siz mi tasarladınız?- Hayır öyle bir yeteneğim yok. Farklı tasarımcılarla çalışıldı. Hepsi arasından belli başlı modeller seçildi. Genelde grupların ve şarkıcıların tişörtleri güzel olmaz ama bu onun aksi.
Peki neden bu işe girdiniz?- Konserlerde kötü baskılı tişörtler vardı. Kârı olmayan bir iş olduğu için kimse de bu işe girmiyor. Fanların da isteğiyle menajerim bu işe girdi. Tişörtler iki renkli, fotoğraf baskıları, çizimler, şarkı sözleri var. Koleksiyon büyüyebilir de.
www.keyfimoda.com'�dan satılıyor.
Bundan sonra size �rock�ın ikoncanı� derlerse...- Desinler, ne olacak (Gülüyor). Ama önce ikoncan terimini gözden geçirmemiz lazım.
Alıntıdır