Trendy dergisi 13-19 Eylül 2010 Röportajı
Röportaj;
Aşık değilim
"Hoşça kal" şarkısına klip çeken Emre Aydın'la albüm ve özel hayatı hakkında konuştuk. Emre, şu anda aşık olmadığını söyledi!
Albüm nasıl gidiyor?
Güzel, "Afili Yalnızlık" tan daha iyi gidiyor.
Bu albümün diğerlerine göre farkı ne oldu?
Çok yeni olduğu için en sevdiğim albüm bu. İnsanın zevki zamanla değişiyor. Dolayısıyla o anda ne dinliyorsanız, dinleyici olarak neden hoşlanıyorsanız ona yakın bir şey yapıyorsunuz. "6. Cadde" albümü daha teenage, eğlenceli bir albümdü. "Afili Yalnızlık" ise "Kağıt Evler " ve "6. Cadde" arasında bir yerde. Onda da teenage tınısı var yaşımla doğru orantılı olarak. "Kağıt Evler" diğerlerine göre daha olgun bir albüm oldu.
Röportajlarında hüzünlü şarkılar yazdığını söylüyorsun. Mutluluğu anlatan bir şarkı yazamaz mısın?
Yazamaz mıyım bilmiyorum. Yazarsam da çirkin olur. Çünkü o şarkıları dinleyici olarak beğenmiyorum.
Çok mutlu olduğunda içinden şarkı dinlemek gelmiyor mu?
Çok mutlu olduğumda değil de mesela kendimi enerjik hissettiğimde Mavi Sakal'ın "Kan Kokusu" nu dinlerim.
Belki de şarkılarından dolayı sessiz, sakin görünüyorsun. Hareketli şarkı ağırlıklı bir albümle dinleyicinin şarkısına çıkmayacak mısın?
Hızlı şarkı da var albümde.
Ama ağırlıklı olarak slow var...
Öyle bir plan yapmıyorum. Oturuyorsunuz bir şey yazıyorsunuz, onu beğenirseniz albüme koyuyorsunuz.. Bende şöyle bir şey oluyor; beğeniyorum, beğeniyorum, bir bakıyorum 8 tane çok yavaş şarkı olmuş. Kendim bunalıyorum liste yaparken. Bu sefer 3-4 tane hareketli şarkı koyuyorum. Yani hareketli veya sinirli bir albüm olsun demiyorsunuz. Mesela 5 sene sonra çok zor bir ihtimal olsa da çok sert ve hareketli bir albüm yapabilirim.
"Bu Yağmurlar" şarkısından esinlenerek hayattaki en değerli varlığını sormak istiyorum...
Ailem. Anne şarkısı olarak anlaşıldı o ama içinde anne geçen, anne sevgisini işaret eden bir şarkı. Anne şarkısı değil. O şarkı kişinin kendi kendine kurduğunu düşündüğü bir diyaloğu anlatıyor.
Bir röportajında; "Annem üzülmesin diye yapmadığım şeyler var" demişsin. Mesela nedir onlar?
Annem üzülmesin diye üniversiteye gittim. Odada fazladan ders çalışıyor numarası yaptım. Ama bunların haricinde özel şaşkınlık yaratabilecek bir hikayem yok.
20 yıl sonrasını düşünürsen, hem iş, hem de özel hayatında hangi konumda olmak istersin?
Özel hayatım hakkında bir şey diyemem; çünkü özel hayatımla ilgili bir şey hayal etmiyorum. Hiçbir zaman da etmedim.
Neden?
Bilmem.
Mesela bazı kişiler; "2 çocuğum, mutlu bir yuvam olsun" diye düşünür...
Yok hiç öyle düşünmedim. Öye düşünceleriniz varsa ya bu işi seçerek yanlış yapmışsınızdır, ya da orada yanlış şeyler üzerine hayal kuruyorsunuzdur. Ben hep; "Albüm yapayım, güzel şeyler yapmaya çalışayım" diye düşündüm. 20 sene sonra muhtemelen özel hayatımda değişiklik olmaz. Kariyer olarak da kendimi görmek istediğim bir nokta yok. Şu var; geriye baktığım işlerin hiçbirinden pişmanlık duymamış olmayı isterim. Şu ana kadar pişmanlığım yok.
Bu mesleği yapıyorsun diye hiç evlenmeyecek misin?
Meslekle ilgisi yok. Evlenme hayaliniz olmadığı için bu mesleği daha rahat yapabilirsiniz. Evliliğini gayet güzel yürüten insanlar da var bu meslekte. Benim öyle gelecekte ilgili; "Evleneyim, çocuğum olsun, bir yere gideyim, orada bir yuvam olsun" diye bir hayalim yok. Hayallerim müzikal şeyler. Ama iki sene sonra konuşuyor oluruz, ben o sırada aşık olmuş olurum birine, hafta sonra; "Evleniyorum" da diyebilirim.
Şu an aşık değilsin o zaman...
Değilim.
İşte mi, aşkta mı daha tutkulusundur?
İşte daha tutkuluyum.
Aşk adamı değilsen nasıl sözleri yazıyorsun?
Aşk adamı dediğinde papyonlu bir adam geliyor aklıma. Anlattığım şeyler de aşkın çok güzel olduğunu bahsetmiyor zaten. Aşkı çekiştiren şarkılar yazıyorum.
Ama yaşadığım şeyler aklına kazınmış ki onları yazıyorsun.
O aşktan sonraki yaranın size söylettirdiği şeyler. Romantik aşk şarkıları vardır ama o tip bir şey değil bu. Ben normal biriyim. Bir şürü şapşallık yopıyor insan, onları da yapıyorum. Yapmadığım zaman da oluyor. Çok aşırı tutkulu olduğum ve anlatabilceğim değişik bir hikayem yok. Benim bankada çalışan insanla farkım; yaşadıklarımı şarkılarımda anlatmam olabilir. O kişi arkadaşlarına anlatıyor. Ben arkadaşlarıma pek anlatmıyorum, çünkü üşeniyorum.
Karşındaki insanın sana karşı nasıl olmasını beklersin?
Anlayışlı olmasını beklerim. Dış görünüş olarak ise belirli bir tipim yok. Önemli olan beraber bir şeyleri yapmaya çabalıyor olmak.
Çekingen bir insan mısın?
Öyle mi görünüyorum dışarıdan?
Evet olayların içinde değil de dışarıdan seyretmeyi seven biri görünüyorsun...
Çok çekingen biri değilim. Hatta çekinilecek yerlerde çok çekinmem. Mesela arkadaş grubuyla bir şeyler yapıyorsak herkesin çekindiği yerde çekinmeyen genelde ben olurum. Ama çok sosyal, sürekli hareket halinde olan biri de değilim.
Birine aşık olduğunda gidip ona söylemekte çekinir misin?
Çekinmem. Standartım yok. Hiç kimsenin yoktur. Her kimse eski ilişkileriyle ilgili bir şey sorsanız veya "A" bireyinin eski sevgililerine bakın, herkes başka bir şey söyleyecektir. Yaşadığınız şey yaşadığınız zamana göre, psikolojinize göre değiştiği için çok net bir şey söyleyemiyorum.
Aşk için yaptığın en büyük çılgınlık ne oldu bu zamana kadar?
Çılgınlık kelimesini çok sevmiyorum. Bana Amerikan gençlik filmi kelimesi gibi geliyor. O yüzden yaptığım şeyi çılgınlık olarak görmek de istemiyorum.
O zaman kendinde beklemediğin bir şey?
Beklemediğim bir şey yapmadım ama mesela hiç cebimde para yokken, yapabileceklerimin sınırı belliyken onu çok zorlayıp çok uzak yerlere gittim. O ilişki için birçok şeyi zorladığım oldu. Ama, "Vay be nasıl yapmışım" diyeceğim şeyler değil. Yaparken çok mutluydum ve inanıyordum.
Kendinden en sevdiğin ve en sevmediğin yönlerin neler?
Düzensizliğimi sevmiyorum. Sevdiğim yönüm de; inandığım şeyde uğraşıyorum.
Hırslısın yani...
Çok hırslı değilim. Mesela; "Şu kişinin albümü şöyle oldu. Bakalım bizimki öyle olacak mı" diye bir hırsım yok. İnandığım şeyin peşinden gidebildiğim yere kadar gidiyorum.
Konserlerinde yaşadığın en ilginç anı nedir?
Şanlıurfa'da 6-7 yaşlarında bir çocuk var. Her konserime geliyor ve konser öncesinde neredeysem beni buluyor. Ben onu kucağıma alıyorum, seyircilerin arasına bırakıyorum ve orada eğleniyor. Artık bir daha ki sefer gelmezse gözlerimiz onu arayacak.
Düet yapmak isteğin bir isim var mı?
Düet yapmaktan keyif alacaeım birçok isim var. Ama yakın zamanda öyle bir düşüncem yok.
Projelerin neler?
İngilizce albüm çıkaracağız.
Ne zaman çıkacak?
Kaydetmedik daha bilmiyorum. Bu biraz uzun süren bir aşama. Yurt dışında single yaptık, o çıktı. ama Türkiye'de çıkmadı.
Neden Türkiye'de çıkmadı?
Pazarı yok bu işin Türkiye'de. Burada da çıktı ama oradan 1 yıl sonra. Albüm olunca burada da çıkar diye tahmin ediyorum.
Emre Aydın, "Kağıt Evler" albümünü diğerler albümlerine göre daha "olgun" olarak tanımladı.
Not: Yazım hatası varsa affola, röportajı dergiyi alamayan ve özellikle de yurt dışında oturan arkadaşlarımız için yazıyorum.